اینجاست که اطرافیان انواع راهکارهای معجزهآسا را پیشنهاد میکنند تا یک شبه حالتان از اینرو به آن رو شود!
مهمترین نکتهای که باید توجه کنید این است که سرماخوردگی درمان ندارد. ضمنا در مورد درمانهای مختلفی که به شما پیشنهاد میشود دقت کنید چون اگر علمی نباشد ممکن است عوارض آنها گرفتاری شما را بیشتر کند. دکتر بلاندینور رئیس طب اجتماعی و خانواده مرکز پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا راهکارهایی طبیعی برای تسکین سرماخوردگی پیشنهاد میکند که ازنظر علمی نیز بررسی شدهاند.
روی:ماده معدنی روی که بهصورت دارو نیز در بازار عرضه شده است در بسیاری از سبزیجات، آجیل و گوشت وجود دارد مانع تشکیل پروتئینی میشود که ویروس سرماخوردگی برای تکثیر خود به آن احتیاج دارد. البته بررسیها در این مورد همچنان ادامه دارد و دانشمندان معتقدند برای تاثیر درمانی اسپریهای بینی و ژلهای حاوی روی باید تحقیقات بهصورت تکمیلی انجام شود اما مصرف موادغذایی حاوی روی در این دوران توصیه میشود.
ویتامین ث : قرنهاست از تاثیر این ویتامین در درمان سرماخوردگی صحبت میشود. بررسیهای آزمایشگاهی نیز تقریبا تاثیر این ماده را اثبات کردهاند چون در حیوانات آزمایشگاهی باعث افزایش مقاومت بدن نسبت به ویروس سرماخوردگی شده است.
متخصصان معتقدند این تاثیر هنوز در انسانها دیده نشده و برخی دیگر مدعی هستند ویتامین ث در کوتاهتر کردن دوره بیماری نیز نقش چندانی ندارد اما اگر در طول فصل سرما و قبل از ابتلا به سرماخوردگی بهطور مرتب از مواد حاوی آن (مثل مرکبات)استفاده شود درصورت ابتلا در حدود 8 تا 14 درصد، طول مدت بیماری کوتاهتر میشود. مطالعات نشان میدهد این تاثیر در ورزشکاران بیشتر است و طول مدت بیماری را در آنها به نصف میرساند.
گیاه اکیناسه آ: این گیاه که بهصورت مکمل گیاهی در بعضی کشورها تولید شده است مثل ویتامین ث حرف و حدیث زیاد دارد. بعضی دانشمندان آن را دارای خاصیت تقویت ایمنی و ضدویروس معرفی کردهاند. تحقیقات نشان میدهد این گیاه پیشرفت سرماخوردگی را تا 58 درصد و طول مدت آنرا تا یک روزو نیم روز کاهش میدهد.
سوپ مرغ: متخصصانی که طرفدار سوپ مرغ داغ برای افراد سرماخورده هستند معتقدند این سوپ التهاب و علائم ناشی از سرماخوردگی را تسکین میدهد. بررسیها نشان میدهد مواد ضدالتهاب موجود در سوپ مرغ علائم عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی را کاهش میدهد؛ البته نمیتوان گفت این سوپ به جنگ سرماخوردگی میرود اما یکی از مهمترین تاثیرات آن این است که مقادیر زیادی مایعات به بدن میرساند و کم آبی ناشی از بیاشتهایی و تب را که دستاورد سرماخوردگی است از بین میبرد.
خوراکیهایی که به جنگ عفونت میروند
موز: در مواردی که دستگاه گوارش هم درگیر شده باشد باعث تسکین معده میشود ضمن اینکه علاوه بر خواص فراوان، چون پرکالری است در زمان سرماخوردگی که بیاشتهایی وجود دارد و بهدلیل گلودرد بلع راحت نیست، خوردن آن راحت است؛ بهخصوص در کودکان سرماخورده بد غذا بسیار کاربرد دارد.
فلفل دلمه: سرشار از ویتامینث است، ضمنا طعم خوبی به غذا داده و اشتها را بهتر میکند.
زغال اخته: در مواردی که اسهال همراه سرماخوردگی باشد (در بعضی انواع ویروسی بهخصوص در کودکان)، اسهال را تسکین میدهد ضمنا آنرا سرشار از آسپیرین طبیعی میدانند که تب را تخفیف داده و درد را تسکین میدهد.
هویج: بتاکاروتن آن بسیار مفید است.
پودر فلفل: سینوسها را باز کرده و ترشحات ریه را کاهش میدهد.
خردل و ترب: باعث تجزیه و کاهش ترشحات در مجاری هوایی میشود.
پیاز: حاوی مواد فیتوشیمیایی است که در رفع عفونت نایژهها و سایر قسمتهای بدن کمک میکند.
چای: چای سبز و سیاه هر دو حاوی مواد فیتوشیمیایی است که آنتی بیوتیک و ضداسهال طبیعی محسوب میشود.
پیشگیری از سرماخوردگی: آیا واقعا ممکن است؟!
طبق نظر متخصصان شستن مرتب دستها بهخصوص در فصل شیوع سرماخوردگی در پیشگیری از ابتلا بسیار مؤثر است. اما موضوعی تازه که دانشمندان بر آن تاکید دارند این است که توجه داشته باشید در طول روز دستهایتان را کجا میگذارید و با چه افراد و اشیایی تماس میدهید و بر طبق همین موضوع برای شستن برنامهریزی کنید چون ویروسهای سرماخوردگی بیشتر از آنچه شما فکر میکنید روی اشیا باقی میمانند. محققان دانشگاه ویرجینیا به نتایج جالبی برخوردند.
آنها تعدادی افراد سرماخورده را یک شب در هتلی نگهداشتند و روز بعد، از 10 محلی که افراد به آنها دست زده بودند نمونه برداشتند. در 30 تا 40درصد مکانها بهخصوص کلید برق و کنترل تلویزیون ویروس یافت شد و جالب اینکه در سومین روز نمونهبرداری، ویروس همچنان آنجا بود! به این ترتیب اگر در فصول سرماخوردگی در مکانهای عمومی تردد دارید میزان شستوشوی دستهایتان باید چند برابر افراد دیگر باشد. رینوویروسها که علت نیمی از سرماخوردگیها در بزرگسالان هستند از طریق دستهایتان و وقتی دست آلوده به ویروس را به چشمها و بینی خود میکشید وارد بدنتان میشود.
این ویروسها معمولا از طریق هوا وارد بدنتان نمیشوند بنابراین فقط با فرد مبتلا در یک مکان بودن برای ابتلا کافی نیست. مرطوب کردن هوای استنشاقی و مصرف مایعات کافی نیز در پیشگیری مؤثر است. حین عطسه و سرفه به جای آنکه دست تان را به تنهایی جلوی دهان و بینی بگیرید از دستمال کاغذی استفاده کنید و آن را نیز فورا دور بیندازید چون عوامل بیماریزا را با دستهایتان به سایرین منتقل میکنید. در این فصول زیاد دستهایتان را بهصورتتان نمالید چون ویروسها از طریق چشمها، دهان و بینی وارد بدنتان میشوند. به حمام سونا بروید.
بررسیها نشان میدهد افرادی که 2بار در هفته به سونا میروند نصف سایرین سرما میخورند چون دمای هوای تنفسی در سونا بالای 80 درجه است و ویروسها در چنین دمایی زنده نمیمانند. عوامل بیماریزا در مکانهای بسته و خشک بیشتر وجود دارند. در زمستان نیز هوای منزل باید بهطور مرتب عوض شود. بهطور مرتب ورزش کنید چون به سلولهای ویروسکش طبیعی بدن کمک میکند. از مصرف ماست غافل نشوید. بررسیها نشان میدهد مصرف روزانه یک فنجان ماست کمچرب تا 25 درصد احتمال ابتلا را کاهش میدهد. کارشناسان احتمال میدهند باکتریهای مفید ماست تولید مواد مقابلهکننده با ویروس را در سیستم ایمنی افزایش میدهد.
WebMD دسامبر 2008